Surfen zonder reclame

Dit artikel is bijgewerkt op 6 april 2014

Als je liever zonder advertenties je  webpagina’s bekijkt, is dat heel gemakkelijk te regelen. In één minuut  ben je verlost van aandachttrekkende promotie waar je wellicht toch nooit op klikt (zoals ikzelf). Niet alleen  bescherm je je hiermee tegen al te opdringerige en/of misleidende verkopers, ook worden advertenties nog wel eens misbruikt voor het verspreiden van virussen.

Hoe werkt het?

AdblockProProgramma’s waarmee je op internet surft, internetprogramma’s, vaak browsers genoemd, zijn uit te breiden met… uitbreidingen. Ze worden ook extensies genoemd of add-ons. Handige extra’s die je met een paar klikken toevoegt aan je favoriete browser. Met die uitbreiding, voeg je dus eigenlijk een functie toe aan het internetprogramma. Hoe je die toevoegt, verschilt per surfprogramma. We beperken ons tot twee populaire browsers, Chrome en Firefox.

Google Chrome

Ga met Google Chrome naar Adblock Pro in de winkel van Chrome. Klik rechtsboven op Toevoegen aan Chrome. In principe is het nu klaar. Er zijn echter nog twee handige functies die je kunt gebruiken:

  • Als je graag toch de advertenties van een website wilt bekijken, kun je die handmatig aanzetten door te klikken op een klein pictogram aan het einde van de adresbalk met je linkermuisknop. Klik op Uitschakelen voor deze website en de advertenties voor de betreffende webstek keren terug.
  • Als er op een pagina onverhoopt toch nog advertenties verschijnen, kun je deze laten verdwijnen door op het eerder genoemde pictogram klikken. Kies nu voor Eenvoudig filter instellen. Klik vervolgens op de advertentie die je wilt verwijderen. Klik tenslotte op Voeg toe en de advertentie is spoorloos verdwenen.
Als je de uitbreiding weer wilt verwijderen klik je op hetzelfde icoontje met de rechtermuisknop en kies je voor Verwijderen uit Chrome.

Alternatieven: AdBlock is naar eigen zeggen het populairste advertentiefilter en ook te gebruiken in Google Chrome. Adblock Plus verwijdert alleen de “vervelende advertenties”.

Mozilla Firefox

Ga in Firefox naar Adblock Edge in de add-ons rubriek van Mozilla en klik op Toevoegen aan Firefox. Klik vervolgens in het venster dat nu verschijnt op Nu installeren. Je krijgt nu de melding dat de extensie geïnstalleerd zal worden op het moment dat je Firefox (opnieuw) start. Je krijgt dan een melding dat de advertenties worden geblokkeerd. Da’s alles.

Advertenties (de)blokkeren gaat via het blauwe icoontje op de werkbalk van Firefox.

Het mooie van deze browser is, dat je uitbreidingen ook kunt gebruiken voor de mobiele versie van Firefox.